odborníci a firmy diskutovali o energetické budoucnosti regionu

Ústí nad Labem, 2. října 2024 – V prostorách Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se uskutečnil odborný kulatý stůl na téma výstavby malých jaderných zdrojů v Ústeckém kraji. Diskuze, která proběhla za účasti klíčových odborníků a firem, se zaměřila na možnosti využití inovativních energetických technologií v regionu. Akci organizovala Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje ve spolupráci se společností ČEZ a Energetickým centrem Ústeckého kraje.

Program byl rozdělen do tří tematických bloků:

  1. Malé modulární reaktory jako budoucnost energetiky
    Tento blok představil technologie malých modulárních reaktorů (SMR) a jejich význam pro zajištění stabilní a ekologicky šetrné dodávky elektrické energie. Diskutovaly se možnosti jejich začlenění do stávajících energetických infrastruktur.
  2. Výzvy a příležitosti pro regionální firmy
    Druhý blok byl věnován příležitostem pro regionální firmy, které by se mohly zapojit do výstavby a údržby malých jaderných zdrojů. Důraz byl kladen na spolupráci lokálních podniků s velkými energetickými společnostmi a na potenciál ekonomického růstu v Ústeckém kraji.
  3. Lidské zdroje a globální perspektiva malých jaderných zdrojů (SMR)
    Závěrečný blok se zaměřil na potřebu kvalifikovaných pracovníků v energetickém sektoru a na uplatnitelnost absolventů energetických oborů v praxi, zejména ve vztahu k aktuálním potřebám trhu práce. Další téma bloku se věnovalo celosvětovému využití malých modulárních reaktorů (SMR) a akademická sféra nabídla svůj pohled na jejich potenciál a význam pro budoucí energetické systémy.

Kulatý stůl poskytl platformu pro otevřenou výměnu názorů mezi odborníky a zástupci firem a byl důležitým krokem k rozvoji inovativních a udržitelných energetických řešení v Ústeckém kraji, který hraje klíčovou roli v transformaci české energetiky.

Kontakt pro média:
Ing. Martina Francírková

email: francirkova@khk-usti.cz
tel.: +420 777 677 171