Motto: Chemie pomáhá všude kolem nás
Datum: 26. září 2024
Místo: Hotel Cascade, Radniční 3, 434 01 Most

Letošní 7. ročník Chemického fóra Ústeckého kraje, jehož organizátorem je Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje, proběhl v prostorách hotelu Cascade v Mostě.  Fórum, které se konalo pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje, primátora města Most, ministra životního prostředí České republiky, ministra průmyslu a obchodu České republiky a ministra práce a sociálních věcí České republiky zahájila náměstkyně hejtmana Ústeckého kraje Lubomíra Mejstříková.

 

Přítomné dále přivítal na domácí půdě primátor města Most Marek Hrvol. Za Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky v úvodu vystoupil zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství Eduard Muřický. Za Ministerstvo životního prostředí České republiky přednesl zdravici náměstek ministra Eduard Levý. Za Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky se zúčastnila Martina Bečvářová, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce České republiky v Ústí nad Labem.

 

Akci dále podpořily významné společnosti ORLEN Unipetrol RPA s.r.o., Lovochemie, a.s., Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s., Indorama Ventures Mobility Bohemia, s.r.o., Preol, a.s., Mondi Štětí, a.s. Svou odborností přispěli zástupci Svazu chemického průmyslu ČR, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a Univerzitního centra VŠCHT Litvínov-FS ČVUT-ORLEN Unipetrol.

 

Chemické fórum Ústeckého kraje 2024, jehož hlavním tématem bylo široké uplatnění chemie v každodenním životě proběhlo pod mottem „Chemie pomáhá všude kolem nás“.

Fórum se tradičně zaměřilo na podporu vzájemné komunikace mezi odborníky z chemického průmyslu, akademického světa, pedagogy, státní správou a aktivní veřejností.

Účastníci fóra měli příležitost vyslechnout si přednášky předních odborníků z oblasti chemie a následně diskutovat o pozitivním vlivu chemie na kvalitu lidského života. Zvláštní důraz byl letos kladen na to, jak produkty chemického průmyslu ovlivňují náš každodenní život a přispívají ke zvýšení životního standardu. Jedním z hlavních cílů setkání bylo přiblížit chemii široké veřejnosti a zároveň diskutovat o jejím přínosu k ochraně životního prostředí, zejména v kontextu Ústeckého kraje.

Odborný blok věnovaný popularizaci chemie a jejímu propojení s výukou na základních, středních školách a univerzitách se setkal s velkým zájmem. Účastníci zde mohli vidět nové trendy a možnosti rozvoje chemického průmyslu, výzkumu i technického vzdělávání, což představuje důležitou příležitost pro budoucí rozvoj nejen v našem regionu, ale i na národní úrovni. Pozitivním přínosem k odborné náplni snad přispěla i novinka letošního fóra, totiž výstavka úspěšných odborných posterů z letošní Studentské vědecké konference středních škol.

Velmi pozitivně byla přijata i informace, že z jednotlivých přednášek bude pořízen audiovizuální záznam, který bude zpřístupněn zejména školám a vzdělávacím institucím pro edukativní účely. Tímto způsobem bude možné šířit poznatky a moderní přístupy ke vzdělávání nejen mezi studenty, ale i širší veřejnost.

Dnešní fórum opět ukázalo, že chemie má klíčovou roli nejen ve zlepšování kvality života, ale také v oblasti inovací a udržitelného rozvoje. Organizátoři věří, že tato tradiční akce bude pokračovat i v dalších letech a bude tak  přispívat k dalšímu rozvoji a inovacím v oblasti chemie a udržitelnosti.

Kontaktní osoba pro média:

Ing. Martina Francírková
+ 420 777 677 171

francirkova@khk-usti.cz